Behçetova bolest – 8.dio

Većina bolesnika s dijagnozom Behçetove bolesti može imati dobru kvalitetu života. Simptomi se mogu kontrolirati uz odgovarajuće lijekove, zdravu prehranu, odmor i tjelovježbu.

Lijekovi

  •  TNF inhibitori (lijekovi protiv faktora nekroze tumora) su skupina lijekova koji se u Svijetu koriste više od 15 godina za liječenje upalnih stanja. Ovi biološki agensi imaju sposobnost smanjivanja upale i usporavanja napredovanja bolesti, blokiranjem TNF-a, tvari koja uzrokuje upalu. TNF inhibitori se koriste u mnogim bolestima uključujući reumatoidni artritis, juvenilni reumatoidni artritis, psorijazu, psorijatični artritis, ankilozantni spondilitis, ulcerativni kolitis i Crohnovu bolest. Postoji nekoliko vrsta ovih lijekova, kao na primjer: etanercept, infliksimab, adalimumab, certolizumab i golimumab. 
  • Sistemski glukokortikoidi – Prednizon se koristi kao terapija za gastrointestinalne lezije, akutni meningoencefalitis, kronične lezije središnjeg živčanog sustava, artritis, promjena na koži i očima.  
  • Ostali lijekovi: Metotreksat se koristi kao terapija za artritis, upalu mrežnice i kronične lezije središnjeg živčanog sustava; Tetraciklin se koristi u liječenju oralnih ulkusa; Thalidomid se koristi za liječenje oralnih i genitalnih ulkusa; Sulfasalazin se koristi kao terapija za artritis; Aspirin se koristi kao terapija za arteritis, vensku trombozu i kronične progresivne lezije središnjeg živčanog sustava; razne vodice za ispiranje usta koristi se za ublažavanje bolova u sluznici usne šupljine.

 Prognoza bolesti

Većina bolesnika s dijagnozom Behçetove bolesti može imati dobru kvalitetu života. Simptomi se mogu kontrolirati uz odgovarajuće lijekove, zdravu prehranu, odmor i tjelovježbu. Postoji nekoliko lijekova za liječenje simptoma, ublažavanje bolova i sprječavanje komplikacija. Ukoliko je liječenje učinkovito upalni procesi i simptomi u organizmu obično postaju manje učestale. Vjerojatno je da će se kombinacija lijekova koristiti u liječenju Behçetove bolesti, ovisno o aktuelnim simptomima. Bolesnici moraju svojim liječnicima dati popis svih lijekova koje trenutno uzimaju.

Iako je Behçet kronična bolest, bolesnici mogu imati vremensko razdoblje kada privremeno nestanu svi simptomi (remisija). Ozbiljnost bolesti varira od jednog do drugog bolesnika. Neki bolesnici mogu imati blaže simptome, dok drugi mogu razviti komplikacije koje utječu na različite organske sustave. Važno je u skladu s tim tretirati manifestacije bolesti. Znanost je dovela do novih oblika liječenja za bolesnike s Behçetovom bolešću i boljih rezultata liječenja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika