Dijabetes tip 2; mitovi, poluistine i istine….

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Dijabetes tip 2, možda zbog svoje, na prvi pogled, apstrakcije te nedostatnosti „bolne“ i „opipljive“ simptomatologije je predmet mnogih iracionalnih, poluistinitih, smiješnih, pa i, usudio bih se reći, primitivnih, rasprava i stavova.

U ljudskoj je prirodi biti znatiželjan i bojati se nečeg nepoznatog. Posebice taj strah dolazi do izražaja kada je „to nepoznato“ i opasno. Sjetimo se mitova o munjama kao srdžbi bogova, priča pomoraca o morskim čudovištima koji su „bili krivi“ za morske oluje. Mnogo je spiritualizma povezano sa zrcalom. Ne tako davno suvremenici nisu vjerovali da je čovjek stupio na mjesec. Zanimljive su i nevjerice o „kutiji koja govori“ (radio-uređaj). Dakle, zastrašujućim pričama pokušavamo popuniti prazninu kada ne znamo istinu, no sve to brzo nestaje pred znanstveno utemeljenom istinom s obzirom da jedino znanje nema alternative. Dijabetes tip 2, možda zbog svoje, na prvi pogled, apstrakcije te nedostatnosti „bolne“ i „opipljive“ simptomatologije je predmet mnogih iracionalnih, poluistinitih, smiješnih, pa i, usudio bih se reći, primitivnih, rasprava i stavova.

Etiologija dijabetesa tipa 2 je često pripisivana isključivo stresu i prevelikoj konzumaciji koncentriranih ugljikohidrata. Međutim, to je samo dijelom točno. Povećan kalorijski unos te posljedična debljina dovodi do inzulinske rezistencije, odnosno otpornosti perifernih tkiva na djelovanje  inzulina, što kod nekih ljudi („genetski determiniranih?“) dovodi do razvoja kompleksnog metaboličkog poremećaja znanog kao dijabetes tip 2. Ljudi koji pretjeruju sa „slasticama“  često imaju neuravnoteženu prehranu u smislu nedostatnih razina bjelančevina, vitamina i drugih hranjivih tvari. Dakle „loše prehrambene navike“  u smislu prevelike konzumacije koncentriranih ugljikohidrata direktno oštećuju zubnu caklinu, no direktno ne „izazivaju“ dijabetes tip 2. Naravno, preveliki kalorijski unos, uključujući i ekscesivnu konzumaciju „slastica“  mogu dovesti do porasta tjelesne težine i debljine.  Još uvijek nije nedvojbeno znasntveno utvrđena sama etiologija te bolesti, no smatra se da su debljina uz , vrlo značajnu genetsku determinantu, najvažniji čimbenik rizika za nastanak dijabetesa tipa 2.

Shvaćanje prehrane pacijenata s dijabetesom tipa 2  kao „strašne, rigidne, prehrane dijabetičara „ je gotovo nevjerojatno. „Diabetes diet“ u biti nije stroga dijeta, već razumjeva specifičan odabir hrane i rasporeda obroka u svezi s načelima terapije i fizičkom aktivnošću. I u prehrani pacijenata s dijabetesom dominiraju ugljikohidrati. Režim prehrane treba uskladiti s životom, poslom i aktivnosti svakog pojedinca. S tim u svezi potrebito je odabrati naprikladniju inzulinsku terapiju ukoliko je indicirana. Ovisno da li se radi radno aktivnim, mlađim osobama koji nisu u mogućnosti imati „fiksna“ vremena obroka, ili pacijentima s dijabetesom starije životne dobi, kojima je , eventualno, prikladnija inzulinska „predmješana“ terapija s obzirom na manji broj dnevnih aplikacija u odnosu na „basal bolus“ terapijsku shemu. No, prehranapacijenata s povišenom tjelesnom težinom i dijabetesom tipa 2 s dominantnom inzulinskom rezistencijom je redukcijska s dostatnom razinom bjelančevina. Značajno je smanjiti i količinu i „frekvenciju“ obroka, posebice stoga jer je uvriježen mit da „svaki dijabetičar mora jesti najmanje pet puta dnevno“, što svakako ne odgovara istini za takve pacijente.

Dijabetes tip 2 u početku bolesti koja se liječi „temeljnim mjerama“  dakle, higijensko dijetetskim režimom koji uključuje pravilan sastav , broj i kalorijsku vrijednost obroka, te fizičkom aktivnošću uz metformin kao temeljni lijek često se neopravdano smatra „blagim i neozbiljnim dijabetesom“. Važno je naglasiti da se radi o progresivnoj bolesti, gdje postupno dolazi do „sloma“ kompenzacijskih mehanizama, sa sporim, ali ozbiljnim razvojem kroničnih komplikacijama, te kasnijeg „slabijeg odgovora“ i na „konzervativne mjere“ liječenja  i terapijske postupke. Dakle,  s obzirom na progresivni tijek „evolucijske krivulje“ dijabetesa tipa 2, važno je biti istinito, pravilno informiran i razumjeti osnovne postulate života s bolešću.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jetra

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Anksioznost

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Mozak

Možete li mi rastumačiti nalaz MR mozga?

Valerijana

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Željezo

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Bol

Kako si pomoći kod bolova u koljenima?

Iz iste kategorije

Dijabetologija

Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50…

Dijabetologija

Epidemiologija šećerne bolesti tip 1

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteIncidencija tipa 1 šećerne bolesti pokazuje značajne geografske, kalendarske, dobne i spolne varijacije. U bijelaca je viša stopa incidencije, nego u domorodačkim populacijama kao i u Aziji.

Dijabetologija

Prehrambene navike i pojavnost dijabetesa u Hrvatskoj

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteŠećerna  bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi.

Dijabetologija

Šećerna bolest tipa 2

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteŠećerna bolest je kronična neizlječiva doživotna progresivna bolest karakterizirana hiperglikemijom i poremećajima metabolizma zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina. S obzirom na prognozu.

Dijabetologija

Predijabetes-nedijagnosticirana bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePredijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji.

Dijabetologija

Šećerna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteBolujete od šećerne bolesti ili poznajete nekoga tko je dijabetičar ? Vrlo vjerojatno je odgovor na ovo pitanje potvrdan, jer je šećerna bolest jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama.

Dijabetologija

Imam nizak tlak i nizak šećer, počnem se tresti i bude mi loše

Dijabetologija

Metformin je IN

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteMetformin (dimetilbigvanid) sada ima neprikosnoveni status najpropisivanijeg antidijabetika u svijetu. Jednako je iznenađujuće, ili možda nije, da su njegovi korijeni biljni i da su rasli i na tlu.