Nešto o šećernoj bolesti

Šećerna bolest je stanje povišene razine glukoze (šećera) u krvi, koja je produkt razgradnje hrane koju unosimo u naš organizam. Krivac za povišenu glukozu je manjak inzulina. Inzulin je hormon koji regulira, odnosno „utjeruje“ glukozu u stanice tkiva, gdje glukoza stvara energiju. Ta nam je energija potrebna za obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti.

Šećerna bolest je stanje povišene razine glukoze (šećera) u krvi, koja je produkt razgradnje hrane,  koju unosimo u naš organizam. Krivac za povišenu glukozu je manjak inzulina. Inzulin je hormon koji regulira, odnosno „utjeruje“ glukozu u stanice tkiva, gdje glukoza stvara energiju. Ta nam je energija potrebna za obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti.

Gušterača luči inzulin i kada dođe do smetnji u lučenju ili transportu inzulina do stanične membrane, dolazi do nastanka šećerne bolesti. Svaki put , kad razina glukoze u krvi naraste iznad 10 mmol/l , višak glukoze počinje se „lijepiti“ na stjenke malih ali i velikih krvnih žila, te ih oštećuje. Oštećenja koja se događaju i nisu bolna, mogu ozbiljno narušiti rad organa u kojima se krvne žile nalaze. Najčešće pogođeni organi su oči, bubrezi, živčane stanice, srce i noge.

Te promjene nazivamo kroničnim komplikacijama šećerne bolesti. Dakle, treba spriječiti komplikacije a to možemo jedino pridržavanjem osnovnih principa liječenja i održavanjem glukoze u krvi do 9 mmol/l. Ukoliko su mjerenja razine šećera prije obroka vrijednosti se moraju kretati od 4 – 7 mmol/l . U  svijetu boluje više od 150 milijuna ljudi i taj se broj stalno stalno povećava. Kod nas u Hrvatskoj boluje više od 180.000 ljudi. Šećerna bolest je uzrok rane invalidnosti; vodeći je uzrok sljepoće u odraslih, a amputacije nogu su 15 puta češće nego zbog drugih uzroka.14.studeni je svjetski dan šećerne bolesti, a obilježava se od 1991 godine na prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije i  Međunarodne dijabetičke federacije.  Taj dan je rođendan Fredericka Bantinga, koji je s Charlesom Bestom 1921godine u Kanadi otkrio inzulin.

To je otkriće spasilo milijune života. Da bismo i mi bili u tom broju, treba bolest na vrijeme prepoznati i adekvatno liječiti, jer ćemo samo tako postići zadovoljavajuću kvalitetu našega života.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika