Šećerna bolest (DIABETES MELLITUS)

Šećerna bolest nastaje kao posljedica apsolutnog ili relativnog manjka inzulina zbog čega dolazi do porasta glukoze u krvi ( hiperglikemije). Inzulin je hormon kojeg luči gušterača, a koji omogućava ulazak glukoze iz krvi u stanice različitih tkiva.

Šećerna bolest nastaje kao posljedica apsolutnog ili relativnog manjka inzulina zbog čega dolazi do porasta glukoze u krvi ( hiperglikemije). Inzulin je hormon kojeg  luči gušterača, a koji omogućava ulazak glukoze iz krvi u stanice različitih tkiva.
Postoje dva tipa šećerne bolesti:

  • Inzulin- ovisni tip ( tip I)
  • Inzulin- neovisni tip ( tip II)

Šećerna bolest ovisna o inzulinu nastaje zbog autoimunih procesa koji razaraju stanice gušterače koje luče inzulin. Karakteriziraju je simptomi poput obilnog mokrenja, pojačane žeđi, pojačanog apetita te gubitka na tjelesnoj težini. Pretežno se pojavljuje u mlađih osoba, ali je pojava moguća u svim životnim dobima.
Inzulin- neovisni oblik bolesti nastaje zbog poremećaja u lučenju inzulina i rezistenciji perifernih tkiva  na učinak inzulina. Obično se javlja kod pretilih ili osoba s normalnom tjelesnom težinom, uglavnom nakon 50. godine života. U osoba s ovim oblikom bolesti smetnje mogu i izostati, katkada prvi znak može biti hipoglikemija. Također prvi znak može biti tek otkrivena kasna komplikacija šećerne bolesti.

Komplikacije šećerne bolest mogu biti akutne i kronične. Najčešće akutne komplikacije su dijabetička ketoacidoza i koma, hiperosmolarno neketotično stanje i koma te hipoglikemijska kriza i koma.  Dijabetička ketoacidoza  javlja se kod osoba s tipom I, u početku se javljaju simptomi tipični za hiperglikemiju kao što su učestalo mokrenje, žeđ, umor, mogu se pojaviti mučnina, povraćanje i bol u trbuhu. Karakterističan je zadah na aceton. Ako takvo stanje potraje može doći do težeg poremećaja funkcije disanja, srčane funkcije i poremećaja svijesti. Hiperosmolarno stanje i koma javljaju se kod bolesti tipa II. Simptomi su slični prethodnom stanju, ali nema zadaha na aceton.  Hipoglikemijska kriza najčešća je komplikacija šećerne bolesti. Uzroci mogu biti neprilagođena doza inzulina, nepridržavanje uputa o dijabetičkoj dijeti, pretjerana tjelesna aktivnost, itd. Simptomi koji se pri tome mogu javiti su znojenje, drhtavica, nemir, glad, mučnina, bljedilo, tahikardija, ali i smetenost, poremećaj svijesti, vrtoglavica, glavobolja, umor, smetnje govora, poremećen vid, itd.

Kronične komplikacije mogu biti dijabetička retinopatija ( oštećenje mrežnice oka), dijabetička nefropatija ( oštećenje bubrežne funkcije), dijabetička neuropatija ( oštećenje živčanog sustava), dijabetičko stopalo ( ulkusi koji mogu dovesti do infekcije i gangrene), ateroskleroza i dijabetička gastroenteropatija ( poremećaj probavnog sustava).
Liječenje šećerne bolesti obuhvaća edukaciju osoba sa šećernom bolešću , dijetalnu prehranu, tjelovježbu te, ovisno o tipu bolesti, primjenu inzulina ili oralnih lijekova. 

Poseban oblik je gestacijski dijabetes. To je stanje povišene razine glukoze u krvi koja se prvi put pojavljuje tijekom trudnoće, a normalizira se nakon trudnoće. Vrlo je bitno da se adekvatnim liječenjem razina glukoze tijekom trudnoće svede na normalne vrijednosti jer u protivnom može doći do ozbiljnih komplikacija za majku i dijete.  Također je važno da kod žena koje i inače boluju od šećerne bolesti, razina glukoze bude dobro izregulirana prije nego zanesu te je potreban pojačan nadzor trudnoće kako bi se moguće komplikacije svele na najmanju moguću mjeru.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dermatitis

Dermatitis u djeteta – čime mazati?

ACNES

ACNES – 4. dio

Liječenje ACNES-a – nastavak. Lijekovi kao što su paracetomol i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen, naproxen) koji se koriste kod akutnog bola i većine drugih bolnih stanja ovdje nisu pokazali veliku učinkovitost. Lijekovi kao antikonvulzivi (gabapentin), antidepresivi (amitriptylin, duloksetin) koje koristimo kod neuropatske boli, kao i lokalna terapija koju koristimo kod neuropatkse boli kao lidokain flaster […]

Bubreg

Renovaskularna hipertenzija

Pod pojmom hipertenzija podrazumijevamo povišenje krvnog tlaka. Daleko najčešće se radi o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Drugim riječima, ne znamo joj uzrok. U malom broju slučajeva uzrok se može identificirati, kada govorimo o tzv. sekundarnoj hipertenziji, pa i ciljano liječiti, a u nekim slučajevima takva, sekundarna, hipertenzija se može i trajno izliječiti. Takvi su […]

Laktobacili

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Analni otvor

Izrasilne oko analnog otvora – molim mišljenje

Autoimuna bolest

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Iz iste kategorije

Dijabetologija

Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50…

Dijabetologija

Epidemiologija šećerne bolesti tip 1

Incidencija tipa 1 šećerne bolesti pokazuje značajne geografske, kalendarske, dobne i spolne varijacije. U bijelaca je viša stopa incidencije, nego u domorodačkim populacijama kao i u Aziji.

Dijabetologija

Prehrambene navike i pojavnost dijabetesa u Hrvatskoj

Šećerna  bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi.

Dijabetologija

Šećerna bolest tipa 2

Šećerna bolest je kronična neizlječiva doživotna progresivna bolest karakterizirana hiperglikemijom i poremećajima metabolizma zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina. S obzirom na prognozu.

Dijabetologija

Predijabetes-nedijagnosticirana bolest

Predijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji.

Dijabetologija

Šećerna bolest

Bolujete od šećerne bolesti ili poznajete nekoga tko je dijabetičar ? Vrlo vjerojatno je odgovor na ovo pitanje potvrdan, jer je šećerna bolest jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama.

Dijabetologija

Imam nizak tlak i nizak šećer, počnem se tresti i bude mi loše

Dijabetologija

Metformin je IN

Metformin (dimetilbigvanid) sada ima neprikosnoveni status najpropisivanijeg antidijabetika u svijetu. Jednako je iznenađujuće, ili možda nije, da su njegovi korijeni biljni i da su rasli i na tlu.