Nealkoholna masna bolest povećava rizik za dijabetes

Prema istraživanju predstavljenom na nedavnom kongresu Američkog udruženja za bolesti jetre, pacijenti s nealkoholnom masnom bolesti jetre imaju povećani rizik obolijevanja od dijabetesa.

Na nedavnom kongresu Američkog udruženja za bolesti jetre grupa autora iz Australije je predstavila rezultate svog 11-godišnjeg istraživanja. Autori smatraju da pacijenti s nealkoholnom masnom bolesti jetre (engl. nonalcoholic fatty liver disease- NAFLD) i povišenom razinom jetrenog enzima-alanin aminotrasferaza (ALT) imaju povečani rizik za razvoj šećerne bolesti i metaboličkog sindroma.

Kod bolesnika sa NAFLD, 3 puta je veći rizik od obolijevanja od šećerne bolesti, što se vjerojatno tumači pridruženim čimbenicima rizika kod takvih bolesnika poput debljine, hiperglikemije i inzulinske rezistencije. Metabolički sindrom je skup poremećaja koji uključuje poremećaj regulacije masti u tijelu, neosjetljivost na inzulin, povišen krvni tlak i trbušni tip debljine. Bolesnici koji pate od ovog sindroma imaju povećan rizik za obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa tip II.

Ako se dijagnosticira nealkoholna masna bolest jetre potrebna je promjena životnih navika i redukcija čimbenika rizika (debljina, tjelesna neaktivnost, hiperlipidemija, povišena razina šećera u krvi, pušenje), prvenstveno smanjenje tjelesne mase. Pacijenti sa masnom jetrom (nealkoholne geneze) imaju veću vjerojatnost da će oboliti od dijabetesa i metaboličkog sindroma koji mogu imati fatalne posljedice, stoga pravilna prehrana i tjelesna aktivnost u svrhu održavanja optimalne tjelesne težine, trebaju biti prioritet svakome od nas.

Važno je zapamtiti: “Malo masti u jetri – faktor rizika za obolijevanje od šećerne bolesti!”

Preporuka:  

  • održavanje optimalne tjelesne težine pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnosti,
  • izbjegavanje alkohola i pušenja,
  • kontrola tjelesne težine, krvnog tlaka, glukoze  i lipida u krvi uz hepatogram te ultrazvuk abdomena.

 

Literatura: American Association for the Study of Liver Diseases 58th Annual Meeting: Abstracts 1139 and 1153. Presented November 5, 2007.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bubreg

Nadomještanje bubrežne funkcije

Katkad se nađemo u situaciji da bubrezi preslabo obavljaju svoje funkcije i potreban je neki od oblika nadomještanja tih funkcija a ponajprije funkcije filtracije krvi koja i jest temeljna zadaća bubrega. Ovdje, naravno, govorimo o dijalizi jer to je jedini pouzdani način filtracije, a time i „pročišćenja“ krvi. Naravno, nikako ne treba na ovom mjestu […]

Arterijska

Periferna arterijska bolest u bolesnika sa šećernom bolesti 2. dio

Liječenje periferne arterijske bolesti (PAB) u bolesnika sa šećernom bolesti (ŠB) usmjereno je u 2 pravca: jedno je liječenje i kontrola kardiovaskularnih čimbenika rizika, a drugi je terapija simptoma, lezija nastalih zbog PAB i poboljšanje arterijske cirkulacije. Veoma je važno da se stave pod kontrolu svi promjenjivi kardiovaskularni čimbenici rizika promjenom loših životnih navika i […]

Arterijska

Periferna arterijska bolest u bolesnika sa šećernom bolesti 1. dio

Više od 500 milijuna odraslog stanovništva u svijetu boluje od šećerne bolesti (ŠB). ŠB je jedan od najznačajnijih rizičnih čimbenika nastanka periferne arterijske bolesti (PAB). 20% bolesnika koji boluje od ŠB ima PAB. ŠB je čimbenik rizika nastanka aterosklerotske bolesti u koje spadaju i koronarna bolest i PAB, a ujedno ŠB povećava rizik kardiovaskularne smrtnosti. […]

Bolest

Molim mišljenje na nalaz krvi

Dijabetes

Ravnoteža na tanjuru

Prehrana kod dijabetesa, uz samu medicinsku terapiju, je ključan kotačić održavanja ravnoteže u organizmu. Prehrana i medicinska terapija neodvojivo su povezane na putu liječenja dijabetesa. Ukoliko obroci na našem tanjuru nisu izbalansirani, to će se zasigurno dugoročno odraziti i na ravnotežu u životu i zdravlju. Prehranom možemo utjecati i na prevenciju pojave bolesti kao što […]

Dijabetes

Strah od šećerne bolesti

Iz iste kategorije

Dijabetologija

Epidemiologija šećerne bolesti tip 1

Incidencija tipa 1 šećerne bolesti pokazuje značajne geografske, kalendarske, dobne i spolne varijacije. U bijelaca je viša stopa incidencije, nego u domorodačkim populacijama kao i u Aziji.

Dijabetologija

Prehrambene navike i pojavnost dijabetesa u Hrvatskoj

Šećerna  bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi.

Dijabetologija

Metformin je IN

Metformin (dimetilbigvanid) sada ima neprikosnoveni status najpropisivanijeg antidijabetika u svijetu. Jednako je iznenađujuće, ili možda nije, da su njegovi korijeni biljni i da su rasli i na tlu.

Dijabetologija

Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50…

Dijabetologija

Šećerna bolest tipa 2

Šećerna bolest je kronična neizlječiva doživotna progresivna bolest karakterizirana hiperglikemijom i poremećajima metabolizma zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina. S obzirom na prognozu.

Dijabetologija

Predijabetes-nedijagnosticirana bolest

Predijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji.

Dijabetologija

Imam nizak tlak i nizak šećer, počnem se tresti i bude mi loše

Dijabetologija

Šećerna bolest

Bolujete od šećerne bolesti ili poznajete nekoga tko je dijabetičar ? Vrlo vjerojatno je odgovor na ovo pitanje potvrdan, jer je šećerna bolest jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama.