Nealkoholna masna bolest povećava rizik za dijabetes

Prema istraživanju predstavljenom na nedavnom kongresu Američkog udruženja za bolesti jetre, pacijenti s nealkoholnom masnom bolesti jetre imaju povećani rizik obolijevanja od dijabetesa.

Na nedavnom kongresu Američkog udruženja za bolesti jetre grupa autora iz Australije je predstavila rezultate svog 11-godišnjeg istraživanja. Autori smatraju da pacijenti s nealkoholnom masnom bolesti jetre (engl. nonalcoholic fatty liver disease- NAFLD) i povišenom razinom jetrenog enzima-alanin aminotrasferaza (ALT) imaju povečani rizik za razvoj šećerne bolesti i metaboličkog sindroma.

Kod bolesnika sa NAFLD, 3 puta je veći rizik od obolijevanja od šećerne bolesti, što se vjerojatno tumači pridruženim čimbenicima rizika kod takvih bolesnika poput debljine, hiperglikemije i inzulinske rezistencije. Metabolički sindrom je skup poremećaja koji uključuje poremećaj regulacije masti u tijelu, neosjetljivost na inzulin, povišen krvni tlak i trbušni tip debljine. Bolesnici koji pate od ovog sindroma imaju povećan rizik za obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa tip II.

Ako se dijagnosticira nealkoholna masna bolest jetre potrebna je promjena životnih navika i redukcija čimbenika rizika (debljina, tjelesna neaktivnost, hiperlipidemija, povišena razina šećera u krvi, pušenje), prvenstveno smanjenje tjelesne mase. Pacijenti sa masnom jetrom (nealkoholne geneze) imaju veću vjerojatnost da će oboliti od dijabetesa i metaboličkog sindroma koji mogu imati fatalne posljedice, stoga pravilna prehrana i tjelesna aktivnost u svrhu održavanja optimalne tjelesne težine, trebaju biti prioritet svakome od nas.

Važno je zapamtiti: “Malo masti u jetri – faktor rizika za obolijevanje od šećerne bolesti!”

Preporuka:  

  • održavanje optimalne tjelesne težine pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnosti,
  • izbjegavanje alkohola i pušenja,
  • kontrola tjelesne težine, krvnog tlaka, glukoze  i lipida u krvi uz hepatogram te ultrazvuk abdomena.

 

Literatura: American Association for the Study of Liver Diseases 58th Annual Meeting: Abstracts 1139 and 1153. Presented November 5, 2007.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika