Nealkoholna masna bolest povećava rizik za dijabetes

Prema istraživanju predstavljenom na nedavnom kongresu Američkog udruženja za bolesti jetre, pacijenti s nealkoholnom masnom bolesti jetre imaju povećani rizik obolijevanja od dijabetesa.

Na nedavnom kongresu Američkog udruženja za bolesti jetre grupa autora iz Australije je predstavila rezultate svog 11-godišnjeg istraživanja. Autori smatraju da pacijenti s nealkoholnom masnom bolesti jetre (engl. nonalcoholic fatty liver disease- NAFLD) i povišenom razinom jetrenog enzima-alanin aminotrasferaza (ALT) imaju povečani rizik za razvoj šećerne bolesti i metaboličkog sindroma.

Kod bolesnika sa NAFLD, 3 puta je veći rizik od obolijevanja od šećerne bolesti, što se vjerojatno tumači pridruženim čimbenicima rizika kod takvih bolesnika poput debljine, hiperglikemije i inzulinske rezistencije. Metabolički sindrom je skup poremećaja koji uključuje poremećaj regulacije masti u tijelu, neosjetljivost na inzulin, povišen krvni tlak i trbušni tip debljine. Bolesnici koji pate od ovog sindroma imaju povećan rizik za obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa tip II.

Ako se dijagnosticira nealkoholna masna bolest jetre potrebna je promjena životnih navika i redukcija čimbenika rizika (debljina, tjelesna neaktivnost, hiperlipidemija, povišena razina šećera u krvi, pušenje), prvenstveno smanjenje tjelesne mase. Pacijenti sa masnom jetrom (nealkoholne geneze) imaju veću vjerojatnost da će oboliti od dijabetesa i metaboličkog sindroma koji mogu imati fatalne posljedice, stoga pravilna prehrana i tjelesna aktivnost u svrhu održavanja optimalne tjelesne težine, trebaju biti prioritet svakome od nas.

Važno je zapamtiti: “Malo masti u jetri – faktor rizika za obolijevanje od šećerne bolesti!”

Preporuka:  

  • održavanje optimalne tjelesne težine pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnosti,
  • izbjegavanje alkohola i pušenja,
  • kontrola tjelesne težine, krvnog tlaka, glukoze  i lipida u krvi uz hepatogram te ultrazvuk abdomena.

 

Literatura: American Association for the Study of Liver Diseases 58th Annual Meeting: Abstracts 1139 and 1153. Presented November 5, 2007.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijabetes

MR mozga

Dijabetes

Vrućine i povišeni krvni tlak

Dolaskom ljeta dolazi i toplo vrijeme. Termometar se često penje iznad 30 stupnjeva. Za vrijeme ljetnih vrućina, u tijelu se šire krvne žile kako bi se bolje ohladilo. Time se za vrijeme dana zna dogoditi da se snize vrijednosti krvnog tlaka. Kod osoba koje inače pate od hipertenzije, može se desiti da izmjerene vrijednosti tlaka budu […]

Bubreg

Nadomještanje bubrežne funkcije

Katkad se nađemo u situaciji da bubrezi preslabo obavljaju svoje funkcije i potreban je neki od oblika nadomještanja tih funkcija a ponajprije funkcije filtracije krvi koja i jest temeljna zadaća bubrega. Ovdje, naravno, govorimo o dijalizi jer to je jedini pouzdani način filtracije, a time i „pročišćenja“ krvi. Naravno, nikako ne treba na ovom mjestu […]

Arterijska

Periferna arterijska bolest u bolesnika sa šećernom bolesti 2. dio

Liječenje periferne arterijske bolesti (PAB) u bolesnika sa šećernom bolesti (ŠB) usmjereno je u 2 pravca: jedno je liječenje i kontrola kardiovaskularnih čimbenika rizika, a drugi je terapija simptoma, lezija nastalih zbog PAB i poboljšanje arterijske cirkulacije. Veoma je važno da se stave pod kontrolu svi promjenjivi kardiovaskularni čimbenici rizika promjenom loših životnih navika i […]

Dijabetes

Je li moguće da mi tjelesna težina stagnira iako manje jedem zbog korištenja ovog lijeka?

Arterijska

Periferna arterijska bolest u bolesnika sa šećernom bolesti 1. dio

Više od 500 milijuna odraslog stanovništva u svijetu boluje od šećerne bolesti (ŠB). ŠB je jedan od najznačajnijih rizičnih čimbenika nastanka periferne arterijske bolesti (PAB). 20% bolesnika koji boluje od ŠB ima PAB. ŠB je čimbenik rizika nastanka aterosklerotske bolesti u koje spadaju i koronarna bolest i PAB, a ujedno ŠB povećava rizik kardiovaskularne smrtnosti. […]

Iz iste kategorije

Dijabetologija

Epidemiologija šećerne bolesti tip 1

Incidencija tipa 1 šećerne bolesti pokazuje značajne geografske, kalendarske, dobne i spolne varijacije. U bijelaca je viša stopa incidencije, nego u domorodačkim populacijama kao i u Aziji.

Dijabetologija

Prehrambene navike i pojavnost dijabetesa u Hrvatskoj

Šećerna  bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi.

Dijabetologija

Metformin je IN

Metformin (dimetilbigvanid) sada ima neprikosnoveni status najpropisivanijeg antidijabetika u svijetu. Jednako je iznenađujuće, ili možda nije, da su njegovi korijeni biljni i da su rasli i na tlu.

Dijabetologija

Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50…

Dijabetologija

Šećerna bolest tipa 2

Šećerna bolest je kronična neizlječiva doživotna progresivna bolest karakterizirana hiperglikemijom i poremećajima metabolizma zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina. S obzirom na prognozu.

Dijabetologija

Predijabetes-nedijagnosticirana bolest

Predijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji.

Dijabetologija

Šećerna bolest

Bolujete od šećerne bolesti ili poznajete nekoga tko je dijabetičar ? Vrlo vjerojatno je odgovor na ovo pitanje potvrdan, jer je šećerna bolest jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama.

Dijabetologija

Imam nizak tlak i nizak šećer, počnem se tresti i bude mi loše