Osteoporoza je i bolest muškarca

Osteporoza nije bolest koja je rezervirana samo za ženski spol. Procjenjuje se da bi se broj oboljelih muškaraca u narednih 15 godina mogao povećati za 50%.

U svibnju 2008.g. Američko liječničko društvo izdaje kliničke smjernice za probir na osteporozu kod muškaraca, jer ova bolest često ostaje neprepoznata i nedijagnosticirana kod muškog spola, a kao posljedica toga i često neliječena.

Osteporoza nije bolest samo rezervirana za ženski spol, a procjenjuje se da će se u narednih 15 godina broj oboljelih muškraca od osteporoze povećati za oko 50%, a 2040.g. će se broj fraktura kuka udvostručiti.

Osteoporoza je karakterizirana smanjenjem koštane mase i strukturalnim oštećenjem koštanog tkiva,  što dovodi do fragilnosti kosti i povećanog rizika za frakturu kralježnice i kuka. Prevalencije osteporoze kod muškaraca bijele rase je trenutno oko 7%, kod Afroamerikanaca je 5%, a 3% kod Hispanoamerikanaca.

Nacionalno američko udruženje za osteporozu preporučuje ispitivanje mineralne gustoće kosti kod:

  • žena u postmenopauzi,
  • kod muškaraca od 70 godine i starijih,
  • muškaraca od 50-70.godina sa povećanim rizikom za osteporozu, te kod onih koji su doživjeli koštanu frakturu.

Osteporotična fraktura je povezana za značajnim morbiditetom i mortalitetom (dvostuko veća stopa mortaliteta kod mušakaraca nego kod žena nakon frakture), te predstavlja velike ekonomske izdatke.

Čimbenici rizika za osteporotične frakture kod muškaraca i žena su:

  • dob veća od 70 godina,
  • BMI (indeks tjelsene mase) manji od 20-25 kg/m2,
  • gubitak tjelesne težine veći od 10 %,
  • fizička neaktivnost, sedetarni način života,
  • ranija osteporotična fraktura koja nije rezultat traume,
  • kortikosteroidna terapija,
  • dijeta sa niskim unosom kalcija,
  • kod muškaraca, također čimbenici rizika su androgena deprivacijska terapija te ozljeda leđne moždine.

Zlatni standard u dijegnostici osteporoze je denzitometrija (DXA), a ultrazvuk pete ima senzitivnost 81% i specifičnost 66% u usporedbi sa DXA.


Literatura: Ann Intern Med. 2008;148:680-684, 685-701.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Arterijska

Periferna arterijska bolest u bolesnika sa šećernom bolesti 2. dio

Liječenje periferne arterijske bolesti (PAB) u bolesnika sa šećernom bolesti (ŠB) usmjereno je u 2 pravca: jedno je liječenje i kontrola kardiovaskularnih čimbenika rizika, a drugi je terapija simptoma, lezija nastalih zbog PAB i poboljšanje arterijske cirkulacije. Veoma je važno da se stave pod kontrolu svi promjenjivi kardiovaskularni čimbenici rizika promjenom loših životnih navika i […]

Bolest

Je li moguće da uz dobru krvnu sliku imam neku upalnu bolest u crijevima?

Arterijska

Periferna arterijska bolest u bolesnika sa šećernom bolesti 1. dio

Više od 500 milijuna odraslog stanovništva u svijetu boluje od šećerne bolesti (ŠB). ŠB je jedan od najznačajnijih rizičnih čimbenika nastanka periferne arterijske bolesti (PAB). 20% bolesnika koji boluje od ŠB ima PAB. ŠB je čimbenik rizika nastanka aterosklerotske bolesti u koje spadaju i koronarna bolest i PAB, a ujedno ŠB povećava rizik kardiovaskularne smrtnosti. […]

Bolest

Infektivna mononukleoza – ‘bolest poljupca’

Infektivna mononukleoza je zarazna bolest uzrokovana Ebstein-Barr virusom. Čovjek je jedini prirodni domaćin ovog virusa, a bolest se širi neposrednim kontaktom sa slinom oboljelog. Najčešće obolijevaju adolescenti i mlađi odrasli, a bolest se popularno naziva i ‘bolest poljupca’. Uzročnik infektivne mononukleoze Sindrom infekcijske mononukleoze najčešće je uzrokovan virusima, na prvom je mjestu Ebstein-Barr virus (EBV), […]

Bolest

Kawasakijeva bolest

Kawasakijeva bolest je kod nas relativno rijetka akutna bolest dječje dobi, za sada još uvijek nepoznatog uzroka, koja može za posljedicu imati trajne promjene na koronarnim krvnim žilama koje krvlju opskrbljuju srčani mišić. Koliko je Kawasakijeva bolest česta? Bolest je prvi opisao japanski pedijatar Tomisaku Kawasaki 1967. godine, a nakon toga je uočena njezina pojava […]

Bolest

Kako prevazići psihičke probleme koji su mi sad puno veći od same bolesti?

Iz iste kategorije

Endokrinologija

Osteoporoza

Osteoporoza  je metabolička bolest kostiju sistemnog karaktera, karakterizirana  smanjenjem  mase koštanog tkiva  po jedinici volumena te propadanjem mikroarhitekture.

Endokrinologija

Hipotireoza

Hipotireoza označava smanjeni rad štitnjače, odnosno smanjeno lučenje hormona štitnjače. Hormoni koje štitnjača luči nazivaju se trijodtironin ( T3) i tiroksin (T4), a njihovo izlučivanje regulira hormon hipofize  tireotropin (TSH).

Endokrinologija

Već tri godine uzimam lijek Letrox, doza od 75 mg radi hipo aktivnosti štitnjače…

Endokrinologija

Drugo desetljeće liječenja osteoporoze

Osteoporoza  predstavlja veliki  socijalno zdravstveni problem svjetskih razmjera. To je sistemska bolest koju karakterizira mala koštana masa i propadanje mikroarhitekture koštanog tkiva.

Endokrinologija

Osteoporoza – prehrana

Osteoporoza je bolest karakterizirana prekomjernim gubitkom kalcija i koštanog tkiva (poremećaj u arhitekturi kostiju koje postaju šupljikave i porozne) što ima za posljedicu slabiju kvalitetu kosti i povećani rizik za nastanak koštanih prijeloma.

Endokrinologija

Povišeni kolesterol

Endokrinologija

Osteoporoza – “Tiha epidemija”

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kostiju, obilježena gubitkom koštane mase i propadanjem mikroarhitekture koštanog tkiva.Zbog svoje velike učestalosti, a neprimjetne smiptomatologije naziva se i “tiha epidemija”.

Endokrinologija

Općenito o osteoporozi

S prof. dr. sc. Mirkom Koršićem, FRCP, pročelnikom Zavoda za endokrinologiju interne klinike KBC-a Zagreb razgovarali smo o bolesti o kojoj se sve više priča – osteoporozi.